skt gretruds sti 01

Her finder du en komplet beskrivelse af pilgrimsruten Skt. Gertruds Sti, med rute beskrivelse, forslag til etaper, overnatninger og indkøbsmuligheder, så du kommer bedst igennem ruten.

 

 

Beskrivelse:

Skt. Gertruds Sti blev indviet sommeren 2022 og du finder den i det nordøstlige hjørne af Djursland og på Anholdt. Ruten er nemlig todelt, hvor de første godt 85km er på Djursland og så yderligere ca. 22km på Anholdt.
I denne beskrivelse finder du kun informationer om ruten på Djursland, hvor turen på Anholdt vil få sin egen siden med beskrivelse.
Ruten er meget flad og derfor kan de fleste tage den samlet over flere dage med rygsæk eller som dagsture efter lyst. Jeg har delt min beskrivelse ind i etaper på typisk mellem 15 og 20km, som jeg finder den bedst giver mening at tage, men det er selvfølgelig helt op til dig selv, hvor langt du vil gå pr. dag og hvor du evt. vil overnatte.
Kortet herover kan hjælpe dig med den planlægning, da du kan få vist overnatningssteder, samt hvor du finder vand og toiletter.

Indhold

Etape 1

Etape 2

Etape 3

Etape 4

Etape 5

Etape 6

Info:

HUSK: Skal du vandre ruten, så tag forbi turistkontoret i Grenå for at købe Pilgrimspasset, hvor du kan få stempler i undervejs.

Retning fra Grenå mod uret

Længde: ca. 85km (uden ruten på Anholdt)

Sværhedgrad: 

Download GPX

1. etape

Fra Grenå til Sangstrup

Længde: 17km

Ruten starter ved Sankt Gertruds Kirke i Grenå, hvor efter den fører dig af dejlige gade og stier ud igennem Grenå, så den gode oplevelse kommer allerede fra start uden man føler det bliver til en byvandring.

Allerede efter ca. den først kilometer, kommer man forbi ruinen af den gamle Grenå kirke (huk at få dit første stempel her), hvor man i dag stadig kan se omridset af kirken.

Videre går ruten op forbi Grenås vartegn Baunhøj Mølle og ud gennem et større fællesareal, hvorefter man er i udkanten af Grenå, her går ruten videre ud igennem Åstrup, hvorefter vidderne åbner sig op med udsigten til Hammelev kirke i det fjerne.

I Hammelev finder du det første shelter på ruten kort før du er ved Hammelev kirke.

skt gretruds sti 06

skt gretruds sti 05

Turen forsætter af asfaltvej ud mod Stensmark og stranden nord for Grenå, Stien her fører dig videre nord på langs vandkanten ud forbi Fornæs Fyr og Fornæs Camping hvor der undervejs står små charmerende fiskehytter langs vandet og udsigten ud over Kattegat på den ene side og bakkerne og de græssede enge på den anden.

skt gretruds sti 07skt gretruds sti 07

skt gretruds sti 09skt gretruds sti 11

skt gretruds sti 10skt gretruds sti 13

Nu tager ruten så retning ind i landet på vel hele rutens mest trælse stykke med et helt lige stykke landevej på ca. 2,5km, der føles som det ingen ende tager, da man i forvejen har gået det mest af etapen på asfalt, men kort efter kommer man til den lille by Sangstrup.

skt gretruds sti 17

Her vil jeg anbefale at man tager den første overnatning i shelter ved byens forsamlingshus. Midt i Sangstrup by tager ruter retning vest over, men i stedet for at følge ruter, forsæt yderligere 550m nord på, til du finder byens forsamlingshus, med shelter der ligger helt ugeneret i baghaven til forsamlingshuset med et lille bålsted (holder mine aftaler, så har jeg fået de lokale til at sikre adgang til brænde mod et lille beløb).

skt gretruds sti 14skt gretruds sti 15

Du finder ingen adgang til hverken vand eller toilet, så husk at få vand med fra Hammelev Kirke.

 

Kommer du tidligt vil jeg anbefale dig at tage det sidste stykke ud til havet på godt 1,7km hvor du finder Sangstrup klint.

Her rejser sig der 30 meter næsten lodrette klinter sig op fra kysten, og der er gode muligheder for at finde fossiler

 

Etaper 2

Længde: ca. 17km

skt gertruds sti 01

Tilbage på ruten går ruten igen vest over, og snart når man Voldby hvor du finde den lokale brugs lige ruten kort før du kommer til kirken.

Kirken er enestående med sin flotte udsmykning, ikke mindst de meget flotte kalkmalerier i loftet.

skt gertruds sti 02skt gertruds sti 03

Herfra går det videre til Thorsø hvor man ude på den anden side af byen, straks mærker at der er en stigning på vejen, hvor man på toppe finder Thorsø højene. 

skt gertruds sti 06

Her finder du 8 rundhøje fra bronzealderen dateret tilbage til 1800-500 f.Kr. samt en langhøj der er endnu tidligere fra bondestenalderen.

Højene byder på flotte udsigter ude over det nordlige Djursland og i det fjerne skimtes Kattegat, og kommer man hen på eftersommer/efteråret er der brombær og hindbær i store mængder.

skt gertruds sti 07skt gertruds sti 08

Når man flader højene igen, sker de i den nordlige ende, hvor skilte der viser vej står på den anden side af krattet ude på marken, så kig godt efter, for du skal følge marken hele vejen ned langs kanten.

skt gertruds sti 09skt gertruds sti 10

Ruten forsætter af asfaltvej et par kilometer nord på inden den går over i en mere østlig retning mod Veggerslev, hvor man finder områdets eneste kampstenkirke, alle de andre er af kalk.

skt gertruds sti 11

Herfra kommer de stor åbne vidder ud over markerne igen inden man når til kirken ved Karlby.

skt gertruds sti 21skt gertruds sti 12

Med Karlby kirke lagt bag sig går ruter mod Karlby klint, som er en forsættelse af klinterne fra Sangstrup.

skt gertruds sti 13skt gertruds sti 14

skt gertruds sti 15skt gertruds sti 16

Man følger stranden nord på hvor man går 300m i nogle store løse sten hvilket er meget træls, inden man igen går ind i landet mod Gjerrild, hvor man i udkanten af byen staks ser kirken.

skt gertruds sti 17

Husk at tage vand med her fra til nattens overnatning.

Kort efter kirken drejes der af mod Sostrup slot og kirke. Slotte blev påbegyndt i 1599 og tager ca. 7 år om at blev bygget. Tæt op af slotte finder man Maria Hjerte Kloster som blev færdigbygget i 1992 som havde overtaget slotte i 1960, men er igen siden hen forladt den i 2013.

skt gertruds sti 18

Pælen med mærket til hæftet står godt skjult op ad et rækværk imellem nogle buske til venstre, inden man går op ad vejen til kirken.

skt gertruds sti 22

Derefter går man for første gang på turen ind i skoven og sådan rigtigt kommer væk fra asfaltvej, og kort efter dukker en skovsø hvor der ligger et shelter i den nordlige ende med bord-bænkesæt og bål sted.

skt gertruds sti 19skt gertruds sti 20

skt gertruds sti 23

Sheltere har en fin udsigt ud over endnu en sø.

Er shelter optaget, ligger der yderligere 2 shelter ca. 500m mod øst ved søen bag kroen i Gerrild.

Der ligger en Nær købmand i den nordlige ende af Gjerrild, ca. 900m fra shelteret

 

3. etape

Længe: ca. 9km

skt gertruds sti 01

Hvis man er heldig med vejret, så kan man ligge og vågne til en smuk solopgang, inden man skal ud på rutens korteste etape.

Vel pakket og med rygsækken på skuldrene, kan man ikke lade være med at nyde den forandring naturen har taget, for fra at være stort set kun på asfalt med åbne vidder og marker er man nu på grusvej og skov, sikke en fornøjelse.
Kort efter start kommer man til den store Svalebøg med en imponerende omkreds på over 12,5m og er mere end 300 år gammel.
Navnet kommer ikke fordi der sidder svaler i træet, men at man kan sidde og svale sig under træet.

skt gertruds sti 02

Herfra er man igen på asfalt, men da man går langs kanten af skoven, føles det stadig dejligt.
Det er også her Gjerrild banestien har sit udspring eller afslutning.
Efter nogle få kilometer når man havet igen hvor naturen igen skifter til mere hedelignende natur.

skt gertruds sti 03

Man følger kysten i godt 4,5km, hvor ruten skifter fra at man næsten går helt nede på stranden og med udsigt ud over havet, til at være trukket lidt ind og imellem træer, men stadig med havet på sin højre side.

skt gertruds sti 04skt gertruds sti 05

skt gertruds sti 06skt gertruds sti 07

skt gertruds sti 08skt gertruds sti 09

skt gertruds sti 11skt gertruds sti 12

Til forskel fra de andre dage, så når de store vindmøller der står på Bønnerup havn begynder at tårne sig op i det fjerne så nærmer man sig målet for nattes overnatning Albertinelund camping, en dejlig plads, der har åbent året rundt, og som jeg har besøgt flere gange med telt, så den kan jeg godt anbefale.
Da dagens tur ikke er så lang, er der gode muligheder for at komme tidligt, og få sig et måske tiltrængt bad.

skt gertruds sti 10skt gertruds sti 18

skt gertruds sti 19

Desværre er der kun en mindre kiosk uden de store indkøbs muligheder, og ud over lettere grillmad, fås der ingen aftensmad på pladsen.
Så har man overskud i benene kan det anbefales at tage ind til Bønnerup by som ligger knap 2 km væk, her kan der bådes fås gode isvafler og isæt i sommerhalvåret gode muligheder for noget lækket aftensmad.
Alternativt kan man handle i den lokale brugs.

                           skt gertruds sti 15    skt gertruds sti 16

 

4. Etape

Længde 16km

 skt gertruds sti 01

Efter en kort rute i går og med muligheden for bad og optankning af energi, er man klar igen, og straks man forlader Albertinelund dukker du store vindmøller op igen, og man er igen i Bønnerup by.
Her skal man huske at får handlet det man mangler ind i den lokale brugs, for der er ikke flere muligheder førend man kommer til Grenå igen.

Kort efter Bønnerup forlader man igen asfalten og går ind på grusstier, hvor markerne ligger på hver sin side og ned af bakker og gårdene ligger drypvis langs vejen.
Man kan ikke undgå at glædes over at man ikke som de tidligere dage skal vandre på de nærmest endeløse asfaltveje, for naturen omkranser én.

skt gertruds sti 03skt gertruds sti 04

skt gertruds sti 06skt gertruds sti 07

skt gertruds sti 08skt gertruds sti 09


Efter nogle kilometer skal man svinge til venstre, og her deles sporet med Gjerrildbane stien mod øst.
Det åbne land skifter til skov, og kort efter dukker en opdæmmet sø op, hvor det lille vandfald får bækken til at risle godt, og en lille sjov ting, helt inde ved kanten stikker et vandrør op og grundet vandtrykket løber vandet ud af røret, som at der er en der har glemt at lukke for vandet.

 skt gertruds sti 14  skt gertruds sti 16

Her skal man igen tage stien til venstre, men der er ingen skilte der viser det, men følg skiltene der viser Gjerrild banestien op til Hemmed By og kort efter kirken.

skt gertruds sti 18skt gertruds sti 19

Kort efter kirken forsætter ruten ind i skoven igen, man igen ud i det åbne land, hvor man i Albæk for lader Gjerrild banestien for at vandre sydover ind i skoven igen.

skt gertruds sti 21

Er man opmærksom, ser man måske de små figurer der står rundt omkring i skoven her.

skt gertruds sti 26skt gertruds sti 27skt gertruds sti 28

Man nærmere sig Rimsø som er dagen mål, men inden man for lader skoven, kan man hurtigt gå forkert. for bedst som man er ved at være ude af skoven drejer stien til venstre, og går man bare lidt i sine egne tanker overser man let skiltet, da det står godt gemt i krattet, der viser man skal tage stien ind til højre.

skt gertruds sti 30

Her går man langs marken hele vejen ind til Rimsø by, og kommer man i efteråret, er der indtil flere frugttræer, som der er mange steder på hele turen.

Kirken ligger i udkanten af byen, sammen med landets ældste landsbypræstegård fra 1593. Midt på gårdspladsen til kirken findes man en gravhøj men en stor runesten oven på, så den er helt sikkert et besøg værd.

skt gertruds sti 31skt gertruds sti 34

 

 skt gertruds sti 14  skt gertruds sti 16


Lige som man runder vejen op til kirke, finder man den ene af de to shelterpladser der er i Rimsø.

skt gertruds sti 35
Den anden er nyopført her i 2023 og ligger diagonalt modsat i forhold til kirken, lige uden for kirkegården i det sydvestlige hjørne.

 skt gertruds sti 37skt gertruds sti 36

 

Etape 5

Længde 19km

skt gertruds sti 01

Dagens tur starter nogle få hundrede meter på asfalt inden man skal til venstre ned af en markvej.
Skiltet står godt gemt bag busken så man overser det nemt og går forbi.

skt gertruds sti 03

skt gertruds sti 02

Marker, moser og åbne enge afløser hinanden imens fødder tager skridt for skridt igennem landskabet, inden de igen finder asfalt på vej mod Kastbjerg kirke som hurtigt ses i det fjerne.

skt gertruds sti 04

skt gertruds sti 05

Kirken står i sin romansk stil, men senere tilføjelser af tårn, våbenhus og hvælv i en gotisk stil.
Alter og altertavle er fra midt halvfjerdserne, hvilket jeg syntes ikke passer ind i stilen,

skt gertruds sti 07

skt gertruds sti 08

I 2017 blev den gamle Brugssti genetableret så man igen let og hurtigt kan komme fra Skindbjerg til Villersø som tidligere hvor man dengang besøgt hinanden og lavede indkøb i brugsen i Villersø, deraf navnet.
Stien er går flot igennem naturen, hvor den midtvejs krydser Villersø Bæk.

skt gertruds sti 09

                                skt gertruds sti 10                 skt gertruds sti 11

I Villersø finder man igen en kirke, en af de mindre af slagsen, men med sit styltetårn er den absolut et besøg værd.

skt gertruds sti 12

De åbne marker og asfalten fører én videre nogle få kilometer inden ruten igen tager dig med ind på grusstier, hvor naturen igen fylder ens sanser.

skt gertruds sti 13

For her er der bakker på den ene side og de åbne græsenge på den anden.

skt gertruds sti 14

skt gertruds sti 15

                                skt gertruds sti 16                 skt gertruds sti 17

Kort går ruten over i asfalt igen inden den ca. 1300 meter længere fremme tager et sving ind til højre langs kanten af en have.

skt gertruds sti 18

Det kan godt i første omgang virke lidt forkert, men det er den vej ruten tager.
Et lille stykke fremme går stien ned ad igennem noget tæt krat og man kommer ud på en eng med Skærvad å løbende langs med ruten.
Man krydser kanalvej så man vandre langs med Nordkanalen frem til Enslev.

skt gertruds sti 19

skt gertruds sti 20

Kirken ligger i den nordlige udkant af byen, så man skal krydser over Nordkanalen og gå op igennem byen, for at finde kirken.

skt gertruds sti 21

Her er der i 2023 etableret et nyt shelter, hvor den næste overnatning kan tages. Det ligge tilbagetrukket bag kirken.

Følg kirken muren rundt ned til højre, for enden ned til Graver/toilethuset, de går en lille sti ind til venstre følg den 50, til du står i kan ten af marken, så kan du ikke undgå at se shelteret til venstre.

skt gertruds sti 23

Ved siden af shelteret ligger en stor sten hvor man kan sidde på og have den mest faktastiske udsigt, med Nordkanalen i baggrunden.

Der kan forekomme en smle trafikstøj grundet den nærliggende hovedvejen, men som aftenen går, forsvinder den også.

skt gertruds sti 22

Har man mod på det kan man dog også gå videre frem til Enslev gård godt 2,5km længere fremme, men her der p.t. hverken vand eller toilet, da den gamle Enslev gård er fjernet og der er planlagt et frokosthus i stedet for med opførsel her i efteråret 2023.

Etape 6

Længde 8km

skt gertruds sti 01

Igen tilbage langs nordkanalen nyder man den flotte natur

skt gertruds sti 02

skt gertruds sti 03

På vejen går ruten inde forbi Endslevgaard, og her finder man ikke mindre 4 shelters, to næsten helt ned til kanalen og to tilbagetrukket med et stort madpakkehus, så man kan sidde i tårvejr eller skygge imens man spiser.
Der er bålpladser ved dem begge, men man skal selv medbringe brænde.

skt gertruds sti 04

skt gertruds sti 05

skt gertruds sti 06

Videre langs Nordkanalen kommer man forbi golfbanen og lidt efter de hyggelige kolonihaver, imens man naturen stadig lader en op.

skt gertruds sti 07

skt gertruds sti 08

Under vejes  og videre igennem selv Grenå by, for til sidst for enden af ruten at ankomme til Simon Peter kirken.
Herfra er der efter en normal færgeplan god tid til at tage færgen til Anholdt, for at tage den sidste etape på godt 21km.

Vandreturen på Anholt får dog sin egen side, da den for mange nok vil være en man tager når det passer men en tur til Anholt.